Duitsers demonstreren voor en tegen anti-islamitisch Pegida

Redactie

Duizenden Duitsers zijn maandag in vier steden de straat opgegaan uit protest tegen de wekelijkse protestmars in Dresden tegen de 'islamisering van het Westen'. De protestmarsen in Dresden trekken steeds meer mensen en de betogers die maandag in Dresden, Berlijn, Stuttgart en Keulen de straat opgingen zeiden juist een signaal van tolerantie af te willen geven. Bedrijven, kerken en het energiebedrijf in Keulen besloten mee te werken aan de antidemonstratie door de verlichting in hun gebouwen uit te schakelen.

De laatste drie maanden trekken de demonstraties in Dresden van Pegida, dat staat voor Patriottistische Europeanen tegen Islamisering van het Westen, steeds meer mensen. Waren het in het begin slechts enkele honderden mensen, vlak voor kerst was hun aantal al toegenomen tot bijna achttienduizend mensen. De Duitse politie verwachtte maandag een vergelijkbaar aantal demonstranten. De snelle groei van de groep lijkt vooral te komen doordat de beweging zich distantieert van extreemrechtse bewegingen en benadrukt dat zij zich verzet tegen 'haatpredikers, ongeacht de religie' en 'radicalisme, ongeacht of dit politiek of religieus gemotiveerd is'. "Pegida staat voor het verzet tegen een vrouwonvriendelijke politieke ideologie die de nadruk legt op geweld, maar verzet zich niet tegen geïntegreerde moslims die hier wonen", aldus de groep.

De beweging heeft neonazistische symboliek en leuzen verboden, maar krijgt desondanks steun uit extreemrechtse hoek. Een van de leiders van Pegida, Lutz Bachmann, wil verder geen commentaar geven.

Cem Özdemir, vicevoorzitter van De Groenen, zei ook tegen extremisme te zijn, maar 'intolerantie kan niet worden bestreden met intolerantie'. "De grens moet niet liggen tussen christenen en moslims, maar tussen mensen die intolerant zijn en de rest, de meerderheid."


Live-feed van het Russische RT