Barreda Bort slaat dubbelslag in Dakar Rally

Peterselieman

Joan Barreda Bort heeft in de tweede etappe van de Dakar Rally een dubbelslag geslagen. In de 518 kilometer lange etappe tussen Villa Carlos Paz en San Juan was de Spanjaard ruim zes minuten sneller dan zijn naaste belager, de Portugees Paulo Gonçalves.

Barreda breidde gedurende de proef zijn voorsprong op de concurrentie langzaam maar zeker uit. Achter Gonçalves legde de Portugees Ruben Faria op ruim negen minuten beslag op de derde plaats, vlak voor de Spanjaard Jordi Viladoms. Grote favoriet Marc Coma werd vandaag slechts achtste met ruim twaalf minuten achterstand. Door vermoedelijk bandenproblemen verloor de Spanjaard in de slotfase veel tijd.

Beste Nederlander was vandaag Hans Vogels die keurig 23e werd op ruim 35 minuten achter Barreda Bort. Frans Verhoeven werd 29e met bijna vijftig minuten achterstand. Dit was nog altijd beter dan de winnaar van gisteren Sam Sunderland die verkeerd gereden is en ruim twee uur verloren heeft.

In het klassement heeft Barreda Bort na twee etappes ruim vier minuten voorsprong op Gonçalves. Faria volgt op plaats drie met tien minuten achterstand. Vogels is 23e 45 minuten achter de leider, terwijl Verhoeven met ruim 57 minuten achterstand dertigste staat.

Quads
Bij de quads is vandaag de dagzege naar Rafal Sonik gegaan. De Pool sloeg in de slotfase van de etappe toe en had op de streep ruim drie minuten voorsprong op Ignacio Casale die de hele proef aan de leiding had gelegen. De Argentijn had gisteren al de eerste etappe gewonnen. De Uruguayaan Sergio Lafuente werd op ruim vier minuten derde. De enige Nederlander in dit veld, Kees Koolen, eindigde vandaag met 34 minuten achterstand als negende.

Sonik is door de dagzege ook de nieuwe leider in het klassement. Hij heeft ruim twee minuten voorsprong op Casale, terwijl Lafuente op ruim vier minuten derde is. Koolen is geklommen naar plaats twaalf op ruim 42 minuten van Sonik.