Twee doden door instorten flat Nairobi

Redactie

Een acht verdiepingen tellend flatgebouw in een arme wijk van de Keniaanse hoofdstad Nairobi is zondagavond ingestort. De hulpdiensten wisten 38 mensen te redden, maar twee waren minder fortuinlijk.

Een slachtoffer overleed bij aankomst in het ziekenhuis en vanonder het puin is het lichaam van een kind geborgen. Acht bewoners van de flat in Huruma worden nog vermist, zei Nick Thiongo van het Keniaanse Rode Kruis.

De bovenste etages waren volgens Tom Odongo van het stadsbestuur in hoog tempo opgetrokken, waardoor de druk op de verdiepingen daaronder erg hoog was. Voor de bouw was geen toestemming verleend. Het gebouw mocht volgens gouverneur Evans Kidero maar vijf verdiepingen tellen. "We hadden bewoners zelfs gewaarschuwd er niet in te trekken", zei Odongo.

Vorige maand kwamen acht mensen om toen een appartementengebouw in de al even arme wijk Kaloleni het begaf. Nu de prijzen van woningen in Nairobi erg hoog zijn, nemen sommige projectontwikkelaars het niet zo nauw met de bouwvoorschriften. Zo kunnen ze hun kosten terugbrengen en meer winst maken. De Keniaanse bond van architecten schatte eerder dat de helft van de gebouwen in Nairobi niet naar behoren zijn gebouwd.