Barcelona hekelt werkwijze Ajax bij transfer Onana

Boris (borisz)

Andoni Zubizarreta, technisch directeur bij FC Barcelona, heeft geen goed woord over voor de werkwijze van Ajax bij de transfer van doelman André Onana. De 18-jarige Onana had bij Barça een aflopend contract, wat betekende dat hij vanaf 1 januari met andere clubs mocht praten. Ajax besloot daarom toe te slaan en de jonge sluitpost een driejarig contract aan te bieden. Vanaf 1 juli mag Onana zich Ajacied noemen.

Ondanks dat Ajax volgens de regels heeft gehandeld, is Zubizarreta teleurgesteld. "We hebben André een contractverlenging aangeboden, maar we hoorden niks meer van hem. Het laatste dat ik weet is dat Ajax via hun website zijn komst bekend heeft gemaakt", zegt hij in El Mundo Deportivo.

"De houding van Ajax getuigt van weinig respect", vindt de voormalige keeper. "Ze hadden toch op z'n minst tot juni kunnen wachten. Maar iedere club is uiteindelijk verantwoordelijk voor zijn eigen daden." Onana stond naar verluidt ook in de belangstelling van Manchester City, Paris Saint-Germain, Arsenal en een aantal Franse clubs.

Onana, die geboren werd in Kameroen, speelde met Barça al eens tegen Ajax in de UEFA Youth League. Het talent is sinds 2010 in de Catalaanse jeugdopleiding actief. Door de komst van Marc-André Ter Stegen hoefde Onana niet te rekenen op een doorbraak in het eerste elftal in Camp Nou.