Agenten NYC keren burgemeester de rug toe

static

Duizenden politieagenten hebben zondag in New York burgemeester Bill de Blasio de rug toegekeerd toen hij sprak op een herdenkingsdienst voor een vermoorde collega. Zij herhaalden hiermee hun uiting van minachting ondanks dringende oproepen van hun commissaris om dit niet te doen.

Niet alleen uit New York maar uit alle delen van de Verenigde Staten waren politieagenten naar New York gekomen om eer te bewijzen aan agent Wenjian Liu (32). Hij werd op 20 december samen met een collega op klaarlichte dag in Brooklyn doodgeschoten door een man die later zelfmoord pleegde. De emotioneel gestoorde dader had op internet aangekondigd wraak te zullen nemen voor de dood van ongewapend zwarten bij confrontaties met de politie.

"Wanneer een van ons het leven laat, moeten wij bij elkaar komen", zei Lucas Grant, een agent uit Augusta in Georgia.

De dood van de agenten Liu en Rafael Ramos vergiftigde de toch al zure relatie tussen de politiebonden en burgemeester De Blasio. Volgens vakbondsleiders heeft de burgemeester aan een vijandig klimaat bijgedragen door begrip te tonen voor protesten tegen het vrijuit gaan van politieagenten die betrokken waren bij de dood van Eric Garner in New York en Michael Brown in Ferguson. Het hoofd van de politiebond die met de stad New York in onderhandeling is over een nieuwe cao, keerde zijn rug naar de burgemeester toe toen deze het ziekenhuis bezocht waar de twee agenten naar toe waren gebracht. Zijn voorbeeld werd later door veel agenten nagevolgd, ook bij de begrafenis van Ramos.

Voor de rouwzaal in New York waar Liu zondag lag opgebaard keerden duizenden agenten zich om toen op beeldschermen te zien was hoe De Blasio een toespraak hield. Zij keerden zich pas om toen De Blasio was uitgesproken en commissaris William Bratton het woord nam. De commissaris had eerder in een memo bij alle agenten aangedrongen zich op de begrafenis van hun collega respectvol te gedragen.