Southampton te sterk voor Arsenal, Lampard redt City tegen Sunderland

Boris (borisz)

Ronald en Erwin Koeman hadden 2015 niet beter kunnen beginnen. Arsenal werd in eigen huis met 2-0 verslagen. De stukken oliebol nog tussen de kiezen, de vierschansentournee en mogelijk een klein katertje hielden Met een gelijk puntenaantal de trok de ploeg van Arsène Wenger vandaag naar Zuid-Engeland. Het duel der subtoppers.

In tegenstelling tot veel andere wedstrijden in deze zware fase van het competitiespeelschema begon Southampton – Arsenal wél attractief. Voetballen op tweede Kerstdag en Nieuwjaarsdag gaat de meeste ploegen niet in de koude kleren zitten, maar in een sfeervol Saint Mary’s was daar niets van te merken.

Zonder een duidelijk krachtsverschil creëerde Southampton de grootste kansen voor rust. De kopbal van Graziano Pellè kuste de paal, terwijl hij even later met zijn teen al glijdend net te weinig kracht kon zetten om doel te treffen. Arsenal had wel veel de bal, maar werd alleen gevaarlijk met een schot van Santi Cazorla, die op de penaltystip in kwam lopen na een voorzet van Tomas Rosicky.

De opwindende wedstrijd kreeg een gouden randje dankzij de 1-0 van Sadio Mané. Wojciech Szczesny kwam onnodig ver uit zijn doel, waarna de aanvaller de bal bijna vanaf de achterlijn met effect in het doel draaide. Des te onfortuinlijker was zijn wissel even later. De uitblinker moest eraf met een blessure.

Ook zonder Mané bleef het veldspel van Southampton goed. Vooral aan de linkerkant maakte de thuisploeg indruk. De tandem Bertrand-Tadic bleek niet te verdedigen voor Arsenal. Het combinatiespel tussen freewheelende vleugelspelers was een lust voor het oog Toch werd Southampton vlak na rust achteruit gedrukt. Daarbij hield Frasier Forster zijn ploeg op de been. Hij redde katachtig op een hard schot van Alexis.

Zijn safe kreeg pas echt waarde toen Tadic nog geen twee minuten later aan de andere kant de score verdubbelde. Opnieuw stond Szczesny schutteren. Dit keer met collega Mathieu Debuchy. De goed spelende Dusan Tadic profiteerde van dichtbij en tikte de 2-0 op het scorebord.

Doordat Southampton via Pellè (van de lijn en op de paal) verzuimde de wedstrijd te beslissen, bleef het tot het einde boeiend op Saint Mary’s. Van een slotoffensief van Arsenal kwam het alleen niet. Daardoor nadert Southampton nummer drie Manchester United tot op één punt en neemt het voorlopig afstand van Arsenal en West Ham United.


Er leek bij rust geen vuiltje aan de lucht voor Liverpool, maar de ploeg gaf na rust binnen twee minuten een 2-0 voorsprong uit handen tegen Leicester City.

Liverpool had het jaar 2014 met een 4-1 zege op Swansea City afgesloten, zodat het nieuwe jaar met goede hoop werd begonnen. Het thuisduel met Leicester City moest de moraal op Anfield nog weer een stukje opvijzelen, want Liverpool kende een zwakke eerste seizoenshelft. Tegen The Foxes begon Brendan Rodgers met Raheem Sterling in de punt van de aanval in het nieuwe 3-4-3-systeem.

De keuze voor Sterling betaalde zich voor rust al uit. De pijlsnelle aanvaller werd door Steven Gerrard de diepte in gestuurd, waarna hij de bal voor wilde geven. De ingegleden Wes Morgan kreeg de bal hierdoor echter tegen zijn hand. Dat was althans de uitleg van scheidsrechter Jones, maar in de herhaling bleek hij de bal met zijn hoofd te toucheren. Jones was echter onverbiddelijk en wees naar de stip, zodat Gerrard zijn ploeg vanaf elf meter op 1-0 kon zetten.

Liverpool kreeg vleugels van deze treffer en creëerde goede kansen. Zo kreeg Adam Lallana een aardige mogelijkheid, maar ging zijn gekrulde schot net naast het doel van Leicester. De 2-0 viel nog wel voor rust en weer was er een strafschop voor nodig. Dit keer was het Philippe Coutinho die een goede actie in huis had en de bal tegen de hand van Danny Simpson aan schoot. Dit keer viel Jones niets te verwijten en mocht Gerrard voor de tweede maal aanleggen vanaf de stip: 2-0.

Na rust veranderde het spelbeeld totaal. De hekkensluiter van de Premier League kwam als herboren uit de kleedkamer en zette meer druk op de driemansdefensie van Liverpool. David Nugent schoot na 58 minuten de 2-1 binnen van twintig meter, nadat Jamie Vardy de bal keurig neerlegde. Twee minuten later was de stunt compleet toen Jeff Schlupp van ongeveer dezelfde afstand Simon Mignolet met een lage knal kansloos liet: 2-2.

Leicester begreep hierna dat er meer te halen viel en de supporters op Anfield zagen met lede ogen aan hoe hun ploeg achteruit werd gedrukt. In de slotfase golfde het spel op en neer en kreeg ook Liverpool een goede kans. Jordan Henderson leek te scoren, maar doelman Ben Hamer kwam goed zijn doel uit toen de Liverpool-speler op hem af kwam. Invaller Fabio Borini smeekte nog vergeefs om een strafschop, maar dit keer beoordeelde Jones het goed en liet hij doorspelen. Liverpool begint 2015 met opnieuw puntenverlies.


Frank Lampard heeft donderdag zijn ploeg Manchester City de zege bezorgd op Sunderland. De middenvelder, die wordt gehuurd van het Amerikaanse New York City FC, tekende in de 73e minuut voor de 3-2. Door de overwinning komt City in punten gelijk met koploper Chelsea. De formatie van José Mourinho komt later op donderdag nog in actie tegen Tottenham Hotspur.

Yaya Touré schoot de thuisploeg na 57 minuten met een keiharde streep in de bovenhoek op voorsprong. Stevan Jovetic verdubbelde negen minuten later de marge, waarna de doelpunten elkaar rap opvolgden. Jack Rodwell bracht Sunderland twee minuten na de 2-0 terug in de wedstrijd. Drie minuten daarna was het 2-2, door een benutte strafschop van Adam Johnson. Lampard bezorgde zijn ploeg twee minuten later alsnog de zege.


Overige uitslagen Premier League - 1 januari 16.00 uur

Aston Villa 0-0 Crystal Palace
Hull City 2-0 Everton FC
Newcastle United 3-3 Burnley FC
Queens Park Rangers 1-1 Swansea City
West Ham United 1-1 West Bromwich Albion