Chipknip nu definitief verleden tijd

Redactie

De chipknip is niet meer. Met de start van het nieuwe jaar is het betaalmiddel definitief afgeschaft. Het bedrijf achter de betaaldienst, Currence, liet al in 2013 weten dat het wilde stoppen met de chipknip, die sinds de introductie in 1996 nooit echt populair is geweest. Het chipknippen beleefde in 2010 zijn hoogtepunt, met 178 miljoen transacties. Sinsdien ging het gestaag bergafwaarts.

Er staat waarschijnlijk nog voor tientallen miljoenen euro's aan chipknipsaldo op alle betaalpassen in Nederland. In eerste instantie moesten consumenten hun saldo handmatig terugboeken, maar later besloten de banken dit voor hen te doen. In het eerste kwartaal van 2015 wordt het saldo bijgeschreven op de bijbehorende betaalrekening.

Door het afschaffen van de chipknip moesten in sommige steden, zoals Rotterdam, de parkeermeters worden omgebouwd. De fietsenstallingen van de NS moeten nog aangepast worden. Zolang de toegangsmechanismen, die alleen geschikt zijn voor chipknip, nog niet zijn omgebouwd mag er gratis gestald worden.