Nieuwjaar in Samoa; gemengde gevoelens bij buren

Redactie

De eilandstaten Kiribati en Samoa in de Stille Oceaan hebben woensdag als eerste landen ter wereld het nieuwe jaar ingeluid. De eilandbewoners en de vele toeristen feesten uitbundig.

Ook het Australische Sydney maakt zich op voor de jaarwisseling, al denkt de stad ook terug aan de gijzeling van twee weken geleden. Meer dan anderhalf miljoen feestgangers hebben zich in het warme zomerweer rond de beroemde baai van de stad verzameld om het vuurwerk te zien. Op de brug over de baai was een gedenkteken opgericht voor de twee bezoekers van het café in het centrum van Sydney die de gijzeling van twee weken geleden niet hebben overleefd. Deze jaarwisseling zijn er drieduizend agenten extra ingezet om de orde in de stad te bewaken.

In Indonesië, waar reddingswerkers nog zoeken naar de inzittenden van het in de Javazee neergestorte vliegtuig van Air Asia, zijn de gevoelens eveneens gemengd. Het jaarlijkse nachtfestival in de hoofdstad Jakarta gaat door, maar de gouverneur van de stad heeft voor de jaarwisseling ook gebedsdiensten belegd.