Cuba arresteert oppositie

Redactie

De Cubaanse autoriteiten hebben dinsdag minstens drie leden van de oppositie opgepakt. De arrestaties doorkruisten een kunstproject dat bedoeld was om de vrijheid van meningsuiting te testen. Die leek te ontluiken met de recente ontspanning in de betrekkingen tussen Cuba en de Verenigde Staten.

De bekende dissidenten Reinaldo Escobar, Eliecer Avila en Antonio Rodiles zouden in de loop van dinsdag zijn aangehouden. De laatste had zijn medewerking toegezegd aan het kunstproject van de Cubaanse banneling Tania Bruguera. Zij keerde vrijdag uit de VS terug naar Cuba om daar een 'open microfoon'-manifestatie te houden. Een ieder die dat wilde zou zijn zegje kunnen doen voor haar microfoon op het Plein van de Revolutie in Havana, het symbolische hart van de communistische revolutie.

Enkele uren voor Bruguera dinsdagmiddag haar manifestatie zou beginnen bleek ze spoorloos. Ze nam haar telefoon niet op en de politie belette verslaggevers bij haar appartement aan te kloppen. Op het plein in de hoofdstad kwam op de afgesproken tijd vervolgens nauwelijks iemand opdagen. Zonder Bruguera ging het open microfoon-project ook niet door.