AEX kende pieken en dalen in 2014

Redactie

Het beursjaar 2014 gaat de boeken in als het jaar van verder herstel. De opgaande lijn verliep zeker niet zonder horten en stoten. "Hoge pieken, diepe dalen, zo was het oordeel van marktanalisten.

De AEX gaat het jaar uit met een winst van ongeveer zes procent. Die plus is vooral te danken aan de kerstrally van de afgelopen weken. Halverwege december zakte de hoofdgraadmeter van het Damrak nog tot onder het niveau van eind vorig jaar.

De AEX-index kende in 2014 een weifelend begin, waarbij vooral de spanningen tussen Rusland en Oekraïne voor veel onrust zorgden. Na een positief voorjaar zorgde de escalatie van die crisis na het neerhalen van vlucht MH17 voor nieuwe koersdalingen. De relatieve rust in de periode daarna leidde alsnog tot stijgende koersen, die in oktober weer teniet werden gedaan door zorgen over de matige groei van de wereldeconomie.

De beurzen bleven vervolgens laveren tussen hoop en vrees. Een sterk herstel werd in december weer gebroken door de scherpe daling van de olieprijs. Vooral bedrijven die zijn gerelateerd aan de sector zagen hun beurswaarde hierdoor zienderogen afnemen.

De AEX bereikte begin december met 432 punten alsnog de hoogste stand sinds 2008, maar zag de jaarwinst vervolgens in twee weken verdampen. De eindejaarsrally zorgde er daarna voor dat 2014 toch als een positief beursjaar de boeken in kan.

De Amerikaanse beurzen gingen in 2014 sterker omhoog dan de Europese. Zowel de Dow-Jonesindex als de brede S&P 500 scherpte meermaals hun recordstanden aan. Ze sluiten het jaar rond de hoogste standen ooit.

Het Damrak verwelkomde een reeks nieuwkomers, waaronder NN, de verzekeringstak van ING. Verder maakten onder meer het Franse kabelbedrijf Altice, dat inmiddels is opgenomen in de AEX, en hedgefonds Pershing Square hun opwachting aan Beursplein 5.

Daar werd afscheid genomen van kabelexploitant Ziggo. Dat bedrijf beëindigde zijn korte bestaan als beursgenoteerd bedrijf na de overname door Liberty Global, het moederbedrijf van UPC.

Altice en ASML waren de grote winnaars in de AEX-index in 2014. De aandeelhouders van Fugro kregen het daarentegen zwaar te verduren. De bodemonderzoeker was de grote verliezer van de hoofdindex aan het Damrak.

Altice ging eind januari voor 28,25 euro per aandeel naar de beurs. In de afgelopen maanden verdubbelde de beurswaarde van de Franse kabelexploitant ruimschoots, naar ongeveer 64 euro. Het internationaal actieve bedrijf maakt sinds eind deze maand deel uit van de AEX, waarin het de plaats overnam van Ziggo.

Chipmachinefabrikant ASML won bijna een derde aan beurswaarde dit jaar. Het bedrijf uit Veldhoven werkt hard aan nieuwe machines, die de toch al ijzersterke marktpositie verder kunnen verstevigen. ASML voorspelde eind vorige maand een verdubbeling van de omzet in de komende zes jaar en een stevige groei van de winst.

Andere grote winnaars van dit jaar waren de informatieleveranciers Reed Elsevier en Wolters Kluwer, die circa een kwart meer waard werden. Vastgoedbedrijf Corio won ongeveer 23 procent, terwijl het aandeel Heineken 21 procent meer waard werd.

Aan de andere kant van de schaal zag Fugro ruim zestig procent van zijn beurswaarde verdampen. Het bedrijf werd door beleggers afgestraft voor de verschillende winstwaarschuwingen die dit jaar werden gegeven. Daarnaast werkte de stevige daling van de olieprijs door in de koers.

De goedkope olie drukte ook op het aandeel SBM Offshore, dat zo'n 33 procent inleverde. De maritiem dienstverlener wordt daarnaast achtervolgd door omkopingsaffaires in Afrika en Brazilië.

Na Fugro en SBM was het grootste verlies voor ArcelorMittal. De staalproducent werd dit jaar zo'n dertig procent minder waard.