Mogelijk couppoging gaande in Gambia

Redactie

In het West-Afrikaanse Gambia lijkt een couppoging gaande. Bij het presidentiële paleis in de hoofdstad Banjul klonken dinsdag vele schoten, terwijl de president het land uit is. President Yahya Jammeh, sinds 1994 aan de macht door een staatsgreep toen hij 29 jaar was, vertrok zaterdag naar Frankrijk.

Bij de gevechten lijkt volgens getuigen in Banjul de presidentiële garde betrokken te zijn. De staatsradio en -televisie zijn uit de lucht en het plaatsvervangend hoofd van de nationale inlichtingendienst, Louis Gomez, wil niet reageren op berichten over een mogelijke staatsgreep.

Gambia is een kleine voormalige Britse kolonie die in het noorden en zuiden wordt ingeklemd door Senegal. Het regime van Jammeh geldt als repressief, tegen politiek andersdenkenden, journalisten, homo's en lesbiennes. Onlangs dreigde hij homo's te zullen laten onthoofden. In oktober werd in Gambia een wet van kracht waarin levenslange gevangenisstraf wordt gesteld op bepaalde homoseksuele handelingen.

Jammeh baarde in 2007 opzien toen hij zei dat patiënten met hiv moesten stoppen met het nemen van antiretrovirale medicijnen; inwrijven met kruiden en bananen zou beter werken.