Noord-Korea niet bij bijeenkomst VN

Redactie

Noord-Korea heeft maandag geweigerd deel te nemen aan een overleg van de Verenigde Naties over de mensenrechtensituatie in het land. Pyongyang is woedend over de beschuldiging van de Verenigde Staten dat de dictatuur achter de computerkraak bij Sony Pictures Entertainment zit.

De druk van de internationale gemeenschap op Pyongyang om wat te doen aan de slechte mensenrechtensituatie in het land neemt toe. In een VN-onderzoek werd Noord-Korea ervan beschuldigd misdaden tegen de menselijkheid te plegen. Er werd zelfs gewaarschuwd dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un verantwoordelijk kan worden gesteld. De afgelopen dagen kwam Noord-Korea opnieuw in de aandacht na de grootschalige computerhack bij Sony. De Amerikaanse regering beschuldigt Pyongyang ervan achter de kraak te zitten vanwege de film The Interview, die draait om een moordcomplot op de Noord-Koreaanse leider.

Nu ligt er een verzoek bij de Veiligheidsraad om Noord-Korea aan te klagen bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag in een laatste poging het land ter verantwoording te roepen. Noord-Korea weigert nu echter bij de bespreking in de Veiligheidsraad te zijn. Het regime beticht de Verenigde Staten en zijn bondgenoten ervan de kwestie te misbruiken om de regering in het land ten val te brengen. Als de Veiligheidsraad toch tot actie overgaat, dan 'nemen we wellicht noodzakelijke maatregelen', zei de Noord-Koreaanse diplomaat Kim Song. Het land heeft eerder al gedreigd nieuwe kernproeven uit te voeren.