VN blijven hulp leveren in Syrië

Redactie

De Verenigde Naties gaan nog zeker een jaar door met het leveren van noodhulp aan mensen in Syrië, zonder de toestemming van de regering in Damascus. De VN-Veiligheidsraad stemde woensdag unaniem in met het verlengen van de hulpleveringen.

De resolutie was een initiatief van Australië, Jordanië en Luxemburg. De drie landen zeggen zich ernstig zorgen te maken over de 'verschrikkelijke humanitaire situatie' in het land en het feit dat 12,2 miljoen Syriërs dringend hulp nodig hebben. "Dit is de grootste humanitaire crisis ter wereld op dit moment", zei de Australische ambassadeur Gary Quinlan.

Met het aannemen van de resolutie kunnen de VN doorgaan met hulp leveren tot 10 januari 2016. De hulp kan via Turkije, Irak en Jordanië het land worden binnengebracht. De grenspost tussen Syrië en Irak is echter in handen van extremisten en is daardoor tot dusver niet gebruikt.

Tot dusver heeft de hulp honderdduizenden mensen in Syrië bereikt, niet de 2,9 miljoen die de VN voor ogen hadden. Volgens Quinlan is dat de schuld van de Syrische regering, die niet alles in het werk zou stellen om de hulpverlening te faciliteren. De Syrische VN-ambassadeur Bashar Ja'afari noemde dit 'een leugen'.