Rouwperiode Kim Jong Il na drie jaar voorbij

Redactie

Noord-Korea staat woensdag stil bij het einde van de rouwperiode voor de drie jaar geleden overleden leider Kim Jong Il. Nu de rouwperiode officieel voorbij is, krijgt zijn zoon Kim Jong Un meer ruimte om zijn eigen stempel op het communistische land te drukken.

Het einde van de rouwperiode werd ingeluid door op het middaguur in het hele land sirenes te laten klinken. Treinen, schepen en auto's toeterden en de Noord-Koreaanse bevolking hield drie minuten stilte.

Het is in Noord-Korea gebruikelijk om bij het overlijden van een ouder een rouwperiode van drie jaar in acht te nemen. Nu die periode voor Kim Jong Il voorbij is, krijgt Kim Jong Un de kans nieuw beleid in te voeren. Hij kan nu zelf zijn prioriteiten en doelen bepalen. Aangenomen wordt echter dat hij niet veel zal afwijken van het pad dat zijn vader was ingeslagen.

Na het overlijden van zijn vader heeft Kim Jong Un aangegeven dat hij de economie van het land wil opbouwen en de levensstandaard wil verhogen. Tegelijkertijd houdt hij stevig vast aan het versterken van het leger en het ontwikkelen van de nucleaire mogelijkheden van het land.