OM wil werkstraf voor stelen proefdieren

Redactie

Tegen vijf sympathisanten van de stichting Anti Dierproeven Coalitie (ADC) is vrijdag in de rechtbank in Den Bosch een werkstraf geëist van vijftig uur. De vijf hebben vorig jaar april zes beagles weggehaald uit een kennel in Escharen waar diermedicijnenfabrikant MSD Intervet honden hield voor dierproeven.

De officier van justitie eiste ook nog een maand voorwaardelijke celstraf. "De goede bedoelingen te spijt, zijn verdachten veel te ver gegaan", zei de officier. De verdachten hebben allemaal bekend de dieren te hebben 'bevrijd'.

Volgens de activisten worden de honden mishandeld door onder meer parasieten in te spuiten, waardoor ze ziek worden en moeten worden afgemaakt. Dierenarts Andre Menache, die ADC wetenschappelijk adviseert, zei dat MSD de mogelijkheid heeft het leed te verzachten. Hij zei ook dat MSD zich wel aan wetten en vergunningen houdt.

Verdachte Robert Molenaar van ADC noemde de actie 'misschien in strijd met de wet, maar rechtvaardig'. De advocaat vroeg ook om vrijspraak, onder meer omdat een dier niet kan worden gezien als een 'goed', zoals bedoeld in de wet.

Voor de zitting werd voor de ingang van het paleis van justitie een demonstratie gehouden. Ongeveer honderd mensen hielden spandoeken omhoog met de tekst 'stop dierproeven'.

De rechtbank doet 22 december uitspraak.