Bobsleeër Van Calker zet punt achter carrière

heywoodu

Edwin van Calker stopt met bobsleeën. Dat maakte de Nederlandse piloot vrijdag bekend. Van Calker ziet op sportief gebied onvoldoende perspectief om het seizoen nog af te maken. Ook Sybren Jansma en Yannick Greiner kiezen ervoor te stoppen. Daardoor houdt Team Van Calker op te bestaan.

"Ik was doorgegaan als we bij de wereldkampioenschappen in Winterberg zouden kunnen meedoen voor een plaats in de top acht", lichtte Van Calker zijn beslissing toe. "Dat zit er momenteel niet in. Sybren en Yannick moeten tijd vrijmaken voor andere zaken. Jonge remmers als Igor Brink en Rudy Mensink ontwikkelen zich goed, maar zijn nog geen volwaardige vervangers." Van Calker gaat zaterdag en zondag nog wel van start met de viermansbob in de Europa Cup-wedstrijden in het Zuid-Duitse Königssee. Daar werd hij een dag eerder nog vierde in de tweemansbob, waardoor het er voor dit seizoen toch nog rooskleurig uit leek te zien.

Van Calker zat jarenlang tegen de subtop van de bobsleewereld aan en wist af en toe een uitschieter te noteren. Zo schreef hij in het seizoen 2008/2009 geschiedenis met een zeer knappe tweede plek in de viermansbob tijdens de World Cup in Königssee: De eerste keer dat een Nederlands team het podium haalde in de World Cup. Een jaar later deden Van Calker en zijn team dat op de bijzonder moeilijke baan van St. Moritz nog eens over met een derde plek in de tweemansbob.

Het seizoen 2011/2012 kende weinig uitschieters, maar liet zich wel kenmerken door stabiele resultaten. In de eindstand van de World Cup in de tweemansbob werd de Nederlander tiende, bij de viermansbobs pakte hij de negende plek. Naast zijn podiumplekken in de World Cups maakte Van Calker vooral op het WK van 2012 grote indruk. In Lake Placid stuurde hij de viermansbob naar de verrassende vierde plek, op slechts 0,31 seconden van het podium. Drie jaar eerder was hij al eens zevende geworden op het WK.

Op de Olympische Spelen wilde het minder goed lukken met de Nederlander. In Whistler in 2010 werd hij veertiende in de tweemansbob, terwijl hij in de viermansbob na het zien van meerdere zware crashes zijn verantwoordelijheid nam en niet naar beneden ging. Dit jaar werd hij in Sochi negentiende en elfde op de Spelen.

Van Calker op de Spelen in Sochi (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)
Van Calker op de Spelen in Sochi (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)