China en olie drukken op beurzen

Redactie

De Europese aandelenbeurzen gingen vrijdagochtend stevig omlaag. Vooral de oliebedrijven bleven onder druk staan door de aanhoudende daling van de olieprijzen. Ook zorgde een tegenvallend industriecijfer uit China voor koersdruk.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 1,3 procent lager op 411,37 punten. De MidKap daalde 0,7 procent tot 623,92 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren 1,2 en 1,4 procent. De FTSE in Londen zakte anderhalf procent en stevent daarmee af op het grootste weekverlies in tweeënhalf jaar.

In de AEX stonden alle 25 fondsen in het rood. Digitaal beveiliger Gemalto sloot de rij met een verlies van 2,7 procent. Olieconcern Shell leverde meer dan twee procent in. SBM Offshore en Fugro, die veel oliebedrijven als klant hebben, zakten 2,2 en 1,1 procent. Ook de andere grote Europese olieproducenten gingen omlaag. In Parijs zakte Total 1,6 procent en BP verloor in Londen 2,2 procent.

In de MidKap daalde USG People een procent en leverde daarmee een eerdere winst weer in. De uitzender deed een kleine overname in België en liet weten dat de omzet in de afgelopen twee maanden verder is gegroeid. Postbezorger PostNL was de grootste verliezer met een min van bijna drie procent.

In Frankfurt zakte Hugo Boss ruim drie procent. Investeringsbedrijf Permira bracht zijn belang in het Duitse modehuis verder terug. Commerzbank verloor anderhalf procent. Een schikking met de Amerikaanse justitie gaat de bank waarschijnlijk meer dan een miljard dollar kosten.

De euro was 1,2430 dollar waard, tegen 1,2401 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie, die donderdag voor het eerst sinds juli 2009 onder de 60 dollar dook, zakte 1,3 procent tot 59,16 dollar. Een vat Brentolie kostte 0,9 procent minder op 63,08 dollar.