President Zimbabwe ontslaat vicepresident

Redactie

De Zimbabwaanse president Robert Mugabe heeft dinsdag vicepresident Joice Mujuru ontslagen. Ook acht andere ministers werden op staande voet ontslagen. Dat staat in een verklaring van de Zimbabwaanse regering.

"Het is duidelijk geworden dat haar gedrag bij de uitoefening van haar taak niet rijmt met de standaard die verwacht mag worden. Dit leidde tot conflicten tussen haar officiële taken en privébelangen", staat in de verklaring die namens Mugabe was uitgestuurd.

Kortgeleden beschuldigde Mugabe Mujuru van het beramen van een complot om hem om het leven te brengen. Hij noemde haar vervolgens een heks. Mujuru en haar bondgenoten werden afgelopen weekend al uit hun hoge functies binnen de partij van Mugabe, Zanu-PF, gezet. Wel mogen ze partijlid blijven.

Mujuru ontkent alle beschuldigingen, die volgens haar 'belachelijk' zijn. "Ik ben een vlieg geworden in een web van leugens waarvan het uiteindelijke doel de vernietiging van Zanu-PF is", aldus Mujuru, die volhoudt dat er geen spaan bewijs tegen haar is.