Obama: technieken CIA schaden aanzien VS

Redactie

De verhoortechnieken van de CIA "schaden het aanzien van de Verenigde Staten in de wereld". Dat liet president Barack Obama dinsdag weten na de publicatie van een vernietigend rapport over de verhoormethoden van de inlichtingendienst.

"Zoals ik eerder heb gezegd; er is door ons land veel goed gedaan na 11 september. Maar sommige daden gingen tegen onze waarden in. Daarom heb ik marteling ondubbelzinnig uitgebannen, toen ik president werd", aldus Obama.

De verhoormethoden "waren niet alleen in strijd met de waarden van ons land, maar ze dienden evenmin een groter doel in de strijd tegen terreur, noch waren ze in het belang van onze nationale veiligheid. Ze maken het lastiger om samen met bevriende landen gezamenlijke doelen na te streven", liet de president weten.

Hij valt in zijn reactie de CIA als geheel overigens niet af. "Na 11 september moest de vorige regering lastige keuzes maken in de bestrijding van al-Qaeda en het voorkomen van een nieuwe terreuraanslag op ons land. Onze professionals bij de geheime diensten zijn vaderlandslievende mensen, en we zijn veiliger door hun heroïsche diensten en opoffering. Als Amerikanen moeten we hen erg dankbaar zijn. Ik hoop dat het rapport dat dinsdag is gepubliceerd ons kan helpen om de verhoortechnieken te laten waar ze horen: in het verleden."

Obama: technieken CIA schaden aanzien VS
Obama: technieken CIA schaden aanzien VS (Foto: ANP)