Nederland werkt mee aan bouw megatelescoop

Redactie

Nederlandse partijen gaan meebouwen aan de grootste telescoop ter wereld. Een consortium, bestaande uit het Eindhovense industrieel concern VDL, kenniscentrum TNO uit Delft en het onderzoeksinstituut NOVA uit Leiden, heeft een contract binnengehaald voor het doorontwikkelen van het prototype van bepaalde frames. Die moeten de spiegels van de zogeheten E-ELT-telescoop in Chili kunnen bewegen.

Hoeveel geld met de order is gemoeid, is niet naar buiten gebracht.

De megasterrenkijker komt te staan bovenop een ruim drie kilometer hoge berg in Noord-Chili, de Cerro Armazones. De grootte van het bouwwerk is volgens een woordvoerder van VDL vergelijkbaar met de Amsterdam Arena. De hoofdspiegel van de E-ELT krijgt een diameter van wel 39 meter.

In 2010 werden door VDL en TNO al eerder prototypes voor de ondersteuningsstructuur van de telescoop gemaakt. Het gaat nu om een vervolgopdracht. Er zullen vijf modellen worden gemaakt. Na het einde van dit 2,5 jaar durende opdrachttraject zullen deze modellen vanaf 2018 in serie worden geproduceerd. Daarvoor wordt dan een nieuwe aanbesteding uitgeschreven.