Rusland gaat kernreactoren bouwen in Hongarije

Redactie

De Hongaarse regering heeft drie contracten getekend met een Russisch bedrijf voor de bouw van nieuwe kernreactoren. De bouw van de nieuwe reactoren voor de enige kerncentrale in het land moet in 2018 van start gaan. De overeenkomst is een doorn in het oog van de oppositie die de regering een gebrek aan transparantie verwijt. De aanbesteding is nooit openbaar gemaakt.

Attila Aszodi, die namens de Hongaarse regering belast is met het project, zei dat de overeenkomsten met Atomenergoprom de bouw, het onderhoud en de levering van brandstof regelen. Atomenergoprom is onderdeel van Rosatom, het Russische staatskernenergiebedrijf. De reactoren worden in 2025 en 2026 in bedrijf genomen.

In januari tekende Hongarije onverwachts een overeenkomst met Rusland voor twee kernreactoren. Rusland leende Hongarije tien miljard euro, waarmee tachtig procent van de bouwkosten gedekt waren.

De overeenkomst is zeer tegen de zin van de Verenigde Staten, omdat Hongarije zich daarmee nog afhankelijker maakt van Rusland. Het land krijgt al tachtig procent van zijn gas en olie uit Rusland.