Gasstoring levert geld op

Redactie

De gasstoring die zo'n 550 huishoudens in Apeldoorn heeft getroffen, levert behalve overlast ook een financieel extraatje op. Netbeheerder Liander maakt automatisch aan iedereen die sinds zondag geen gas heeft, binnen zes weken een schadevergoeding over. Na de vorige gasstoring in Apeldoorn, in juni van dit jaar, keerde Liander ongeveer een miljoen euro uit.

Voor de eerste acht uur dat er geen gas was in de wijk, krijgt elk huishouden 35 euro. Voor elke vier uur dat de storing langer duurt, betaalt Liander nog eens twintig euro. De vergoeding is bedoeld als compensatie voor het inschakelen van elektrische kacheltjes en niet kunnen koken. Wie meent nog andere schade te hebben geleden, kan dat claimen bij de netbeheerder.

Wie uiteindelijk moet opdraaien voor de schadevergoeding, is nog niet duidelijk. Liander heeft het miljoen van de vorige keer geclaimd bij waterbedrijf Vitens, omdat de storing volgens Liander toen ontstond doordat een waterleiding als eerste knapte. Vitens wil nader onderzoek naar de oorzaak van de storingen.