Politie India onderzoekt voorzorgsmaatregelen Uber

Redactie

De politie in New Delhi is begonnen aan een onderzoek naar het alternatieve taxibedrijf Uber. Een directeur is dinsdag verhoord over de methode waarmee de doopcelen van medewerkers van het bedrijf worden gelicht. Een chauffeur van Uber is door een vrouwelijke klant beschuldigd van verkrachting.

Als blijkt dat Uber zijn dienstverlening veiliger heeft voorgesteld wordt mogelijk een strafzaak tegen het bedrijf geopend, zei de politie.

De verdachte chauffeur zit in hechtenis en wordt donderdag voorgeleid. De 32-jarige man wordt verdacht van de verkrachting van een 26-jarige vrouw die hij vrijdagavond na een diner naar huis bracht.

Na de beschuldiging van verkrachting ging New Delhi over tot een verbod op Uber binnen de stadsgrenzen. Minister van verkeer Nitin Gadkari hekelde het besluit en noemde het oneerlijk. Volgens hem moet het probleem gezocht worden in het Indiase systeem. "Als er morgen iets in een bus gebeurt, kunnen we geen verbod uitspreken. Het systeem moet veranderen", aldus de minister.

Uber bemiddelt via een app tussen klanten en taxichauffeurs. Het bedrijf opereert inmiddels wereldwijd en wordt een waarde van veertig miljard dollar toegedicht. In India is Uber in negen steden actief.