Leger Oekraïne staakt strijd in oosten

Redactie

Het Oekraïense leger staakt de strijd met de pro-Russische separatisten in het oosten van het land. Dat hebben woordvoerders dinsdag gezegd. Vorige week bereikten de strijdende partijen overeenstemming over een wapenstilstand.

De woordvoerders zeiden dat er een 'dag van stilte' in acht wordt genomen, iets wat is voorgesteld door president Petro Porosjenko. Rebellenleiders zeggen ermee te hebben ingestemd.

Vooralsnog lijkt de wapenstilstand stand te houden, maar het is de vraag hoe lang dat zal duren. Eerder dit jaar werden ook bestanden gesloten, maar die zijn sindsdien dagelijks geschonden. In de regio's Donetsk en Loehansk werden maandag nog tientallen raketten afgevuurd.

Het bestand is de eerste stap in het vredesproces. Oekraïne wil binnenkort verder praten in de Wit-Russische hoofdstad Minsk, waar ook eerdere onderhandelingen plaatsvonden. Volgens Kiev gaan de strijdende partijen vrijdag weer om tafel zitten. De rebellen betichtten Oekraïne er echter van niet serieus vrede te willen. Ze wijzen daarbij op het besluit van Kiev vorige maand om de uitbetaling van uitkeringen en andere overheidsdiensten aan de oostelijke gebieden te staken.