Eerste openlijk homoseksuele burgemeester Polen

Redactie

Polen telt voor het eerst een openlijk homoseksuele burgemeester. Robert Biedron is zondag gekozen als burgervader van het Noord-Poolse Slupsk.

Biedron schreef drie jaar geleden al geschiedenis door als eerste homo die geen geheim maakt van zijn geaardheid een zetel in het parlement te veroveren. Ook zijn verkiezing tot burgemeester is een novum, maar Biedron is niet meer de enige Poolse politicus die uit de kast is.

Aan de tweede en beslissende ronde van de lokale en regionale verkiezingen van zondag nam een recordaantal openlijk homoseksuele kandidaten deel. Behalve Biedron wist echter geen van hen een verkiezing te winnen. Het merendeel van de nieuwe lichting homoseksuele politici is jong en dingt voor het eerst mee naar een politiek ambt. Bovendien behoren zij doorgaans tot een van de partijen aan de uiterste linkerkant van het Poolse politieke spectrum, en die deden het zondag niet best.

De Poolse moraal is getekend door eeuwen van conservatief rooms-katholicisme. De laatste jaren groeit de verdraagzaamheid jegens homoseksuelen echter.