Vier jaar schorsing geëist voor topkunstschaatster

heywoodu

De topkunstschaatster Carolina Kostner kan mogelijk een schorsing tegemoet zien van liefst vier jaar en drie maanden. De dopingcommissie van het Italiaanse olympisch comité (CONI) heeft dat vrijdag geëist. Kostner zou gelogen hebben over het dopinggebruik van haar ex-vriend, voormalig olympisch kampioen snelwandelen Alex Schwazer.

Schwazer won in 2008 olympisch goud op de 50 kilometer, maar werd vlak voor de Spelen van Londen in 2012 betrapt op het gebruik van EPO. Dat ontketende een grote dopingzaak in Italië, waar men uiteindelijk ook terechtkwam bij Kostner, die destijds de vriendin van Schwazer was. De oud-snelwandelaar zit op het moment zelf een driejarige schorsing uit.

Volgens onderzoekers in Bolsano wisten coaches en doktoren van de Italiaanse atletiekbond al lang van het dopinggebruik van Schwazer, wat mogelijk zelfs al terugging tot de Spelen van 2008. De snelwandelaar heeft toegegeven een bezoek te hebben gebracht aan dokter Michele Ferrari, die onder meer ook Lance Armstrong 'begeleidde'. Kostner zei in 2010 een keer mee te zijn geweest naar een bezoek aan Ferrari, maar zei ook niks van doping af te weten.

In een rapport uit Bolsano valt echter te lezen dat Kostner gelogen zou hebben over wat ze van het dopinggebruik van haar toenmalige vriend afwist. Zo zei ze vlak voor de Spelen in 2012 tegen controleurs dat Schwazer niet bij haar thuis in Oberstdorf was, terwijl hij daar wel degelijk was. Niet veel later wisten de controleurs de snelwandelaar toch te vinden, waarna hij een positieve test afleverde.

De hele zaak kan voor Kostner erg vervelende gevolgen hebben. Als ze daadwerkelijk ruim vier jaar geschorst wordt kan ze de Olympische Spelen in Pyeongchang in 2018 vergeten en is haar carrière waarschijnlijk voorbij. Ook is er een kans dat ze haar medailles van de laatste jaren in moet leveren: Op WK's won ze brons (2014), zilver (2013) en goud (2012), terwijl ze dit jaar brons pakte op de Spelen in Londen. Daarnaast is Kostner vijfvoudig Europees kampioene.

Ook een aantal andere sporters dreigen in de problemen te komen. Zo zou tijdens het onderzoek naar Schwazer ook dopinggebruik onder Italiaanse sprinters aan het licht zijn gekomen. Er zijn schorsingen geëist tegen Simone Collio (27 maanden), Maurizio Checcucci (twee jaar) en Roberto Donati (acht maanden). Zij maakten allen deel uit van de ploeg die op het EK atletiek in 2010 zilver veroverde op de 4x100 meter. Zwitserland zou daar op kunnen schuiven naar de derde plek, terwijl Duitsland mogelijk het zilver krijgt.