Terrorismebestrijder wil drones gaan vangen

Redactie

Drones moeten in de toekomst kunnen worden gevangen of verstoord. Dat zijn enkele van de dertien plannen die door de eerste ronde van een project van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zijn gekomen. In totaal waren er veertig inzendingen. De dertien bedrijven moeten nu een haalbaarheidsonderzoek doen en de beste mogen daarna een prototype ontwikkelen.

De NCTV steekt twee miljoen euro in het innovatieproject, waarbij ook de marechaussee en de politie zijn betrokken. Omdat drones tegenwoordig steeds betaalbaarder worden, vormen ze ook een gevaar, meent de NCTV. Zo kunnen de vliegende objecten gebruikt worden om de openbare orde te versturen of om 'verboden goederen binnen te smokkelen in een afgesloten omgeving'.

De dertien gekozen plannen kiezen een veelheid aan oplossingen. Die gaan van vroegtijdige detectie en identificatie tot het vangen en storen van de drones. Een oplossing zet een eigen drone in die met een schietnet andere drones kan vangen. De prototypes worden medio 2016 gepresenteerd.