Ook IOC dreigt FIFA te onderzoeken

Maarten (rubbereend)

Ook het Internationaal Olympisch Comité gaat mogelijk onderzoek doen naar de omstreden toewijzing van de WK's voetbal van 2018 en 2022. Het IOC verwijst hierbij naar het olympisch handvest, waarin staat dat het comité in actie komt als een bond tekortschiet in het eigen onderzoek naar misstanden. Op basis daarvan kunnen ook maatregelen volgen tegen de FIFA.

"Deze basisprincipes gelden voor iedereen", zei IOC-president Thomas Bach donderdag in de Duitse krant Frankfurter Allgemeine, zonder daarbij overigens specifiek in te willen gaan op de FIFA-problematiek.

De FIFA liet de omstreden toewijzing van de WK's aan Rusland en Qatar onderzoeken. DE Amerikaan Michael Garcia diende een lijvig rapport in waarvan de FIFA alleen een samenvatting naar buiten bracht. In die samenvatting werden Rusland en Qatar vrijgepleit van omkoping. Garcia is inmiddels een zaak tegen de FIFA begonnen omdat hij de samenvatting broddelwerk vond.

Naast het inmiddels afgeronde eigen rapport van de FIFA door Michael Garcia doet ook de Amerikaanse inlichtingendienst FBI momenteel onderzoek naar corruptie bij de voetbalbond. Ook verschijnen twee getuigen binnenkort in het parlement in Londen voor een Engelse commissie.