Miljardair Buffett koopt Duracell

Redactie

De Amerikaanse multimiljardair en zakenman Warren Buffett is de nieuwe eigenaar van Duracell. De investeringsmaatschappij van Buffett, Berkshire Hathaway, koopt de batterijenfabrikant voor drie miljard dollar (2,4 miljard euro) van Procter & Gamble. Dat maakten beide bedrijven donderdag voor het openen van de Amerikaanse beurzen bekend.

Buffett betaalt het bedrag voor Duracell echter niet in contanten, maar in aandelen Procter & Gamble, waarvan de Amerikaan voor 4,6 miljard dollar aan stukken bezit. Omdat P&G ook de overige eigen aandelen in handen wil krijgen, stort het bedrijf eenmalig zo'n 1,8 miljard dollar in de kas van Duracell.

Procter & Gamble, een concurrent van het Nederlandse Unilever, maakte eind vorige maand bekend van Duracell af te willen. De batterijenmaker zou te veel verschillen van de andere producten van het Amerikaanse concern. P&G is onder meer fabrikant van Oral-B-tandpasta en de scheermesjes van Gillette.

Op welke manier de Amerikanen Duracell wilden afstoten, werd toen echter nog niet bekendgemaakt. Zo zou P&G nadenken over een afsplitsing, maar behoorde ook een onderhandse verkoop tot de mogelijkheden. Leidend daarbij was dat Duracell de aandeelhouders zo veel mogelijk geld moest opleveren.