Karremans: niemand in de wereld schoot ons te hulp

Redactie

Voormalig Dutchbatcommandant Thom Karremans stond donderdag onder grote belangstelling van Bosnië-veteranen voor de rechter in Arnhem. De zitting ging over zijn mogelijke vervolging voor medeplichtigheid aan de genocide na de val van de 'veilige' enclave Srebrenica in 1995.

De zitting was achter gesloten deuren, maar Karremans gaf na afloop een verklaring. Volgens hem hebben de militairen van Dutchbat alles wat in hun macht lag gedaan om alle vluchtelingen en gewonden te helpen en een humanitaire ramp te voorkomen. "Niemand in de wereld is ons te hulp geschoten. Dat is eigenlijk te triest voor woorden", liet hij ook weten over de tijd dat de situatie in Srebrenica escaleerde.

Over de beschuldiging van deelname aan genocide zei hij: "Dat moeten ze dan eerst maar bewijzen''. Karremans liet weten de aantijging 'vreselijk' te vinden.

Karremans leidde de militairen van de Nederlandse VN-eenheid tijdens de val van de moslimenclave Srebrenica. Toen werden duizenden moslimmannen vermoord door Bosnische Serviërs.

Nabestaanden van drie slachtoffers van dat bloedbad vinden dat Karremans medeplichtig is aan moord, oorlogsmisdaden en genocide. Ze hebben daarom een procedure aangespannen. Ze willen dat het gerechtshof opdracht geeft aan het Openbaar Ministerie om Karremans alsnog te vervolgen, net als zijn toenmalige rechterhand Rob Franken en adjudant Berend Oosterveen. Het OM vond vorig jaar dat Karremans niet verwijtbaar heeft gehandeld.

Advocaat Liesbeth Zegveld van de nabestaanden stelt dat de zeer moeilijke situatie in Srebrenica 'niet rechtvaardigt dat mensen van de compound van Dutchbat zijn gestuurd'. Mensen hebben 'toen en daar' die beslissing genomen, liet ze weten. Het hof doet waarschijnlijk in januari uitspraak.

Karremans sprak na afloop veteranen toe die de hele dag bij het Paleis van Justitie in Arnhem aanwezig waren om hem te steunen. De Dutchbatters lieten weten dat ze begrijpen dat nabestaanden deze procedure zijn begonnen, maar dat Karremans de verkeerde man is. Ze vinden dat hij onschuldig is en dat hogere bevelhebbers en politici de Dutchbatters in de steek hebben gelaten."Zij moeten hier staan."