Iran reageert op brieven VS

Redactie

Iran heeft geantwoord op brieven die zijn gestuurd door de Amerikaanse president Barack Obama. Dat heeft Ali Shamkhani, secretaris van de Iraanse Opperste Nationale Veiligheidsraad woensdag gezegd. Het is de eerste keer dat het bestaan van dergelijke correspondentie bevestigd wordt. Het is niet duidelijk of de hoogste geestelijke leider in Iran, ayatollah Ali Khamenei, de antwoorden aan Obama heeft geschreven.

De betrekkingen tussen de twee landen zijn aan het ontdooien en de briefwisseling lijkt daar onderdeel van te zijn. "Het is niet de eerste keer dat zoiets heeft plaatsgehad", aldus Shamkhani. "Het is eerder gebeurd en de noodzakelijke antwoorden op sommige brieven zijn gegeven."

In een recente brief van Obama aan Iran schrijft de president over de gedeelde belangen die de Verenigde Staten en Iran hebben in de strijd tegen de extremistische organisatie Islamitische Staat. Hij benadrukte echter dat een samenwerking vooral afhankelijk is van de instemming van Iran met een akkoord over zijn atoomprogramma, meldt de Wall Street Journal. Shamkhani zei dat de brief 'voornamelijk ging over nucleaire kwesties'.