Red Bull-teambaas ziet terugkeer V8 wel zitten

Peterselieman

Christian Horner, teambaas van Red Bull Racing ziet in de Formule 1 een terugkeer V8-motoren wel zitten. De Brit zijn de hoge kosten van de nieuwe V6-krachtbronnen en de prestatieverschillen tussen de motoren een doorn in het oog. Daarom zou een terugkeer naar het oude een optie kunnen zijn.

In de afgelopen seizoenen met de V8 ging Red Bull telkens met de wereldtitels in de Formule 1 vandoor. Dit jaar is Mercedes de dominante partij, tot afgrijzen van Horner die zijn coureur Daniel Ricciardo overigens nog wel drie races zag winnen. "Niemand wil een stap achteruit maken, maar soms moet je dergelijke maatregelen overwegen. Wanhopige situaties vereisen wanhopige maatregelen. Zeker wanneer je kijkt naar de kosten van deze motoren en hoe duurzaam ze zijn voor de toekomst van de teams en de fabrikanten."

Over de ontwikkeling van de V6-motoren bestaat veel onenigheid. Ferrari en Renault willen gedurende het seizoen doorontwikkelen, terwijl Mercedes er een rem op zet. "Soms moet je je hand opsteken en erkennen dat je een fout hebt gemaakt. We hebben niet alleen extreem kostbare motoren, maar ook een krachtbron waar je slechts zeer beperkte de ruimte voor ontwikkeling mee hebt. Je bevriest dus alleen maar het voordeel dat we momenteel zien." Daarom zou de ontwikkeling meer vrij moeten worden gegeven.

Horner erkent ook het probleem van de enorm hoge kosten die de nieuwe krachtbron met zich mee heeft gebracht. Marussia en Caterham hebben geen geld meer en hebben al races gemist. De V8 herinvoeren is echter niet realistisch, zo erkent ook de Red Bull-teambaas. Het is wel een idee dat het overwegen waard zou kunnen zijn.