Ecclestone wil F1-veld aanvullen met 'Super GP2'

Peterselieman

Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft weer een proefballonnetje gelanceerd om maar meer auto's op de grid te krijgen. Na het wegvallen van Marussia en Caterham zijn er nog maar achttien F1-bolides over. Volgens Bob Fernley van Force India en Monisha Kaltenborn van Sauber is in Brazilië de 'Super GP2' ter tafel gekomen.

Super GP2 staat voor een GP2-bolide die voorzien is van een sterkere motor. Er zou dan een standaardchassis komen dat door klantenteams gebruikt mag gaan worden. Hierdoor zouden er verschillende categorieën in de Formule 1 komen.

Force India, Sauber en ook Lotus zijn het oneens met de huidige gang van zaken in de sport. Zo eisten zij al meer geld om het hoofd boven water te kunnen houden. Met de overgang naar de huidige 1,6 liter V6-turbomotor zijn de kosten stevig gestegen, terwijl er niet meer inkomsten tegenover staan. De grote teams kunnen de kosten wel dragen, maar de priveteams komen erdoor in de problemen of vallen zelfs om.

Fernley is duidelijk niet blij met de huidige gang van zaken. Hij uitte eerder al kritiek op de plannen voor derde auto's van topteams en de plannen om vanaf 2016 alle auto's door topteams te laten ontwikkelen. "We hebben sterke aanwijzingen gekregen dat de eigenaars van de sport graag vijf constructeurs, en vijf klantenteams zien. Dat vinden zij de beste richting voor de toekomst."

Kaltenborn vult de Force India-directeur aan. "Als je ziet welke voorstellen er gedaan zijn, dan moet je wel denken dat er sprake van een soort verborgen agenda is. Als er ideeën op tafel komen over klantenchassis' van een jaar oud, motoren met andere specificaties, of zelfs een heel andere klasse auto's, dan moet er wel iets aan de hand zijn."

Kaltenborn vreest dat de kleine teams uit de sport weggepest zullen worden. Ze denkt dat er mogelijk maar vier of vijf grote teams over zullen blijven als de plannen uit de verborgen agenda gestalte krijgen. "Zo kan het niet doorgaan. Op deze manier kunnen en willen we niet werken."