Weer minder innovaties in mkb

Redactie

Het aandeel mkb-bedrijven dat minstens een innovatie heeft gedaan, is dit jaar met 45 procent op het laagste punt uitgekomen in meer dan tien jaar. Vorig jaar bedroeg het percentage nog 51 procent. Dat stelt onderzoeksbureau Panteia woensdag in zijn jaarlijkse terugkerende onderzoek naar innovatie.

Dat het aantal innoverende bedrijven dit jaar ondanks het lichte economische herstel licht is gedaald, komt doordat de investeringsbeslissingen waarschijnlijk vorig jaar al werden genomen. "De ondernemers trapten eerder al op de rem", legt een onderzoeker uit. "Dat werkt nu nog door."

Voor de uitbraak van de kredietcrisis in 2008 lag het percentage innovatieve bedrijven ruim boven de zestig procent. Na de val van Lehman Brothers nam het aandeel af naar vijftig procent. Twee jaar geleden was sprake van een licht herstel naar 58 procent, maar tegelijkertijd met de Europese schuldencrisis daalde het aandeel weer.

De onderzoekers zien een duidelijk verband tussen de conjunctuur en de mate waarin bedrijven met minder dan honderd man personeel in innovaties investeren. Bedrijven die maar een beetje innoveren haken waarschijnlijk als eerste af bij economische neergang. Een indicator daarvoor is dat het aandeel bedrijven dat met iets volledig nieuws kwam - en waar innoveren dus hoog in het vaandel staat - veel minder hard is afgenomen dit jaar, van twaalf naar elf procent.