Ferrari grootverdiener in Formule 1

Peterselieman

Ferrari is het Formule 1-team dat afgelopen seizoen het meeste geld binnen heeft gehaald, zo blijkt uit het overzicht van de financiële structuur van de sport dat journalist Joe Saward heeft gemaakt. De Italianen streken over 2013 ruim 200 miljoen dollar op, terwijl achterhoedeteam Marussia het met een schamele tien miljoen dollar moest doen.

De kapitaalstructuur in de sport zit ingewikkeld in elkaar. Afgelopen seizoen werd er 1,8 miljard dollar winst geboekt, waarna dit geld over vele schijven is verdeeld. De helft van het geld gaat naar de Formula One Group, terwijl de andere helft verdeeld wordt over de teams. Uit beide potten krijgt Ferrari 45 miljoen dollar, waardoor de teller voor de Italianen zonder dat er een meter gereden is al op 90 miljoen staat. Williams en Mercedes krijgen van de Formula One Group ieder 30 miljoen dollar vanwege de historie.

Daarna wordt de verdeling ingewikkelder. De top tien uit het constructeurskampioenschap mogen uit de pot voor Formule 1-teams 427 miljoen dollar verdelen op basis van gelijke aandelen, de rest wordt verdeeld aan de hand van de stand in het constructeurskampioenschap.

De pot voor de Formula One Group wordt naast de al eerder genoemde bedragen als volgt geleegd. 135 miljoen dollar is bestemd voor de drie best presterende teams in het constructeurskampioenschap over een periode van meerdere jaren. Tien miljoen dollar is bestemd om een deel van de kosten van het elfde team op de grid te dekken, in dit geval Marussia. De rest, 650 miljoen dollar, is voor Formule 1-eigenaar Delta Topco. Na aftrek van kosten, belastingen en aflossingen van leningen is dit geld voor CVC Capital, Bernie Ecclestone en andere aandeelhouders.

Bij elkaar opgeteld heeft dit ervoor gezorgd dat Ferrari en Red Bull Racing over 2013 ruim 200 miljoen dollar verdiend hebben. Nummer tien Caterham moest het met bijna zestig miljoen doen, terwijl Marussia met 10 miljoen dollar slechts een fooi kreeg.