ICC onderneemt geen actie tegen Israël

Redactie

De bestorming van een boot met hulpgoederen voor Gaza is mogelijk een oorlogsmisdaad, maar niet ernstig genoeg voor een zaak bij het Internationaal Strafhof (ICC). Dat heeft ICC-aanklager Fatou Bensouda donderdag gezegd. Het Israëlische leger viel in 2010 het schip aan.

Bij de bestorming van Israëlische commando's op de Mavi Marmara kwamen acht Turken en een Turkse Amerikaan om het leven. Meerdere andere pro-Palestijnse activisten raakten gewond.

Bensouda opende vorig jaar een vooronderzoek, dat was aangevraagd door de Comoren. Het hulpschip voer onder de vlag van dat land. Een Turkse advocaat die de ministaat in de Indische Oceaan vertegenwoordigt zweert de strijd te zullen voortzetten.

"Dit is een morele en juridische strijd in de naam van de menselijkheid", zei Ramazan Ariturk. "Wij zullen bezwaar maken bij een hogere instantie bij het ICC en wij geloven zonder twijfel dat wij zullen zegevieren."

Israël erkent de rechtsmacht van het ICC niet. Een rapport van de Verenigde Naties in 2011 noemde de bestorming van de boot gerechtvaardigd, maar stelde wel dat Israël excessief geweld had ingezet.