Kamer debatteert later over verpleeghuizen

Redactie

Het debat over de kwaliteit van de zorg voor ouderen in verpleeghuizen kan op zijn vroegst pas over twee weken worden gehouden. Dat heeft Tweede Kamer-voorzitter Anouchka van Miltenburg donderdag gezegd, nadat er in de Kamer verwarring over de datum was ontstaan.

De Kamervoorzitter had de Kamer eerder deze week toegezegd het debat spoedig in te plannen. Onvrede ontstond er in de Kamer toen bleek dat dit pas in december zou worden. Op verzoek van de PVV werd daarom gestemd over het voorstel het debat volgende week te houden.

Aanleiding zijn de uitspraken van Joop van Rijn, de vader van staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA), dinsdag in het AD. Daarin leverde hij stevige kritiek op het Haagse verpleeghuis waarin zijn vrouw wordt behandeld. Het ministerie van Van Rijn heeft geprobeerd de publicatie te voorkomen.

Gezien het grote maatschappelijke belang wil heel de Kamer over het onderwerp praten. Alleen SP en PVV drongen erop aan dit volgende week al te doen. De PVV legt zich echter niet neer bij de wil van de meerderheid van de Kamer het debat pas later deze maand te voeren.

PVV-leider Geert Wilders vraagt vanaf volgende week iedere dag een hoofdelijke stemming aan. Door alle Kamerleden steeds maar weer op te trommelen hoopt hij het debat alsnog af te dwingen. "Het is echt ongehoord hoe er door de collega's in de Kamer met zo'n belangrijk onderwerp wordt omgegaan", zei Wilders.