Winkels in vaderland zorgenkindje Delhaize

Redactie

De omzet van Delhaize in België is in het derde kwartaal onder druk blijven staan en in het lopende vierde kwartaal zijn 'de omstandigheden verslechterd'. Dat meldt het Belgische concern donderdag bij een kwartaalupdate. Door succes in de Verenigde Staten groeide de totale bedrijfsomzet wel.

Delhaize boekte in het derde kwartaal een omzet van bijna 5,5 miljard euro, een stijging van 3,1 procent op jaarbasis. Het concern hield daar 109 miljoen euro winst aan over, terwijl vorig jaar nog een verlies van 87 miljoen euro werd geboekt door afwaarderingen in Servië.

In België leverde de keten in het derde kwartaal vijf procent aan verkopen in, los van winkelopeningen. Volgens topman Frans Muller speelt de aankondiging in juni om 2500 banen te schrappen nog altijd door in de omzet. "Hoewel we denken dat deze impact tijdelijk is, hebben de verstoringen zich aangehouden en zijn de omstandigheden verslechterd in het vierde kwartaal." Delhaize België had in het zomerkwartaal verder last van het slechte weer.

In de VS haalde het concern juist 5,3 procent meer omzet uit bestaande winkels. Op de tweede belangrijke markt voor Delhaize presteerde dochter Food Lion zeer goed. De komende tijd gaat het concern verder met het ombouwen van de Amerikaanse dochters naar een nieuw concept.