Multinationals ontwijken belasting via Luxemburg

Redactie

Multinationals zoals Ikea, Amazon en Pepsi ontwijken voor miljarden aan belasting door afspraken met de Luxemburgse belastingdienst. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek van media uit 26 landen, meldt Trouw. De krant is zelf een van de deelnemers aan het onderzoek.

Een van de belastingontwijkende multinationals is kledingbedrijf WE. Al in 1996 heeft het bedrijf een moedermaatschappij opgericht in Luxemburg. Na twee jaar verkreeg dat bedrijf een speciale belastingstatus. Dat gebeurde op basis van een wet die in 1929 is ingevoerd om buitenlandse bedrijven aan te trekken. Bedrijven die er onder vallen zijn vrijgesteld van alle belastingen.

Het voordeel van deze constructie voor Luxemburg is dat bedrijven er daadwerkelijk kantoor moeten houden en er aandeelhoudersvergaderingen moeten houden, wat werk oplevert. Maar in 2006 oordeelde de Europese Commissie dat sprake was van illegale staatssteun en dat bedrijven die gebruikmaakten van deze constructie daar binnen vier jaar mee moesten stoppen.

WE wendde zich toen tot adviesbureau PwC. Dat bracht vervolgens een advies uit aan de Luxemburgse belastingdienst. Dat advies hield in dat het vermogen dat verschillende bedrijven in de loop der jaren hadden opgebouwd kon worden weggesluisd zonder dat zij hier alsnog belasting over hoefden te betalen. Bij de omweg werd onder meer gebruikgemaakt van een bedrijf op de Britse Maagdeneilanden.

Sinds 2009 maakt WE gebruik van een andere aantrekkelijke belastingconstructie. Luxemburg heeft een gunstige regeling voor geld dat bedrijven verdienen met royalties. Het gaat dan om inkomsten uit bijvoorbeeld octrooien of vergoedingen voor het gebruik van merknamen. Voor iedere verkochte bikini krijgt WE dus een bedrag aan royalties. Door dat geld te laten neerslaan in Luxemburg, wordt opnieuw de belasting ontweken.

Ook andere bedrijven maken gebruik van deze constructie. Luxemburg stelt volgens Trouw dat de belastingafspraken volledig legaal zijn, maar het is de vraag of de Europese Commissie deze constructie blijft toestaan.

Ook de Nederlandse belastingdienst leent zich voor belastingontwijking van multinationals, blijkt volgens de krant uit een uitgelekt verzoek van de Amerikaanse stickermaker Avery Dennison. Het miljardenbedrijf met vestigingen in tientallen landen wil via een Nederlandse vestiging zijn inkomsten in Luxemburg opgeven, waarmee Nederland wordt gebruikt als doorvoerland. In ruil hiervoor mag Nederland 0,7 procent belasting heffen op de doorgevoerde inkomsten van het bedrijf.

De Algemene Rekenkamer komt donderdag met een onderzoek naar Nederlandse afspraken met internationale bedrijven. Nieuwsuur onthult volgens Trouw donderdagavond welke afspraken ING maakte voor een voormalig vastgoedfonds van de bank.