Karel Doorman naar Afrika met ebolahulp

Redactie

Het marineschip Karel Doorman vertrekt donderdag naar West-Afrika om hulp te bieden bij de bestrijding van ebola. De vracht bestaat uit meer dan honderd voertuigen en vijftig containers met hulpgoederen, waaronder elf miljoen handschoenen, duizend rubberen laarzen, thermometers, ontsmettingsmiddel en meer dan driehonderdduizend maskers. Ook gaan twee mobiele klinieken en drie mobiele laboratoria mee.

Het bevoorradingsschip van ruim tweehonderd meter lang is ongeveer twee weken onderweg en komt over drie maanden weer terug. De verwachting is dat de eerste hulpgoederen rond 20 november kunnen worden afgeleverd in Liberia, Sierra Leone of Guinee.

"De vraag is nadrukkelijk om transport van hulpgoederen te regelen", licht minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) toe. "De Karel Doorman is hiervoor bij uitstek geschikt." De goederen worden geleverd door landen als België, Finland en Slowakije, maar ook door internationale organisaties en hulporganisaties.

Nederland heeft tot nu toe 35 miljoen euro beschikbaar gesteld om de ebola-uitbraak te bestrijden. Op de Karel Doorman wordt voor vijf miljoen euro aan hulpgoederen meegenomen die Nederland heeft betaald.