Ros wijst Dino S. en Ali A. aan als opdrachtgevers

Redactie

Kroongetuige Fred Ros heeft zijn medeverdachten in het Passageproces, Dino S. en Ali A., aangewezen als opdrachtgever voor liquidaties. Dat zei Ros dinsdag tijdens een inleidend verhoor in het zwaarbeveiligde Justitieel Complex op Schiphol. Ros kreeg van S. de opdracht de Amsterdamse cafébaas Thomas van der Bijl te vermoorden.

De kroonverdachte sprak naar eigen zeggen meermaals met S. over de liquidatie van Van der Bijl. Daarnaast stelde Ros dat Ali A. opdracht gaf tot de moord op de drugshandelaar Atilla Önder en voetbalclubvoorzitter Nedim Imaç. Ook zou A. hem hebben betaald voor de moord op Van der Bijl.

S. liet Ros echter weten dat de moord op Van der Bijl voorrang had, omdat de kroegeigenaar belastende verklaringen tegen de politie zou hebben afgelegd. "Je weet nooit wat er over mij bij zit", zo zou S. tegen Ros hebben gezegd. Ook Willem Holleeder zou volgens Ros achter die opdracht zitten.

De 46-jarige Ros besloot naar eigen zeggen te getuigen omdat hij vreesde voor zijn leven. De moordmakelaar, zoals hij in het criminele milieu wordt genoemd, had 'bepaalde informatie' die ook belastend is voor mensen die nog op vrije voeten zijn. Concrete namen noemde Ros daarbij niet.

Van der Bijl werd in 2006 vermoord in zijn penozecafé in Amsterdam West. In eerste aanleg is Jesse R. veroordeeld tot levenslang voor onder meer betrokkenheid bij deze liquidatie.