Rentetarief kwakkelend Rusland opnieuw omhoog

Redactie

De Russische centrale bank heeft vrijdag het belangrijkste rentetarief verhoogd van 8 naar 9,5 procent. De centrale bank zag zich daartoe genoodzaakt omdat de inflatie in Rusland veel te hoog ligt en de vooruitzichten niet veel goeds voorspellen.

De waarde van de roebel is vorige maand verder gedaald door de lage olieprijzen en de handelssancties die onder meer tegen de financiële sector in het land van kracht zijn. Ook de importsancties die Rusland zelf instelde spelen het land parten, doordat de voedselprijzen voor Russische consumenten hard stijgen.

Volgens de laatste schattingen stegen de consumentenprijzen op jaarbasis met 8,4 procent in september, terwijl de inflatie op 8,2 procent staat. Voedsel werd, vooral vanwege de sancties, 11,4 procent duurder.

De centrale bank verwacht dat de inflatie tot en met het eerste kwartaal van volgend jaar boven de acht procent blijft. De economische groei komt in het lopende kwartaal en begin volgend jaar naar verwachting rond het nulpunt uit.

Op middellange termijn hoopt de centrale bank de inflatie op vier procent te krijgen. Als de 'externe condities' verbeteren en de inflatie en de inflatievooruitzichten dalen, wil de centrale bank de monetaire teugels weer wat laten vieren. De centrale bank verhoogde zijn rentetarieven vrijdag voor de vierde keer dit jaar.