'Financiële positie vluchtelingen verbetert niet'

Redactie

Het wordt voor vluchtelingen steeds moeilijker om in Nederland financieel rond te komen. De economische integratie van vluchtelingen stagneert, mede door het strenge overheidsbeleid, schrijft Vluchtelingenwerk Nederland (VWN) in de jaarlijkse IntegratieBarometer.

Van de vluchtelingen heeft 46 procent een betaalde baan, aldus Vluchtelingenwerk. Dit is weliswaar meer dan in voorgaande jaren, maar het betreft vaak een baan voor minder dan twaalf uur per week. Hierdoor blijven ze afhankelijk van een uitkering.

Vier op de tien vluchtelingen hebben een uitkering, 78 procent heeft een inkomen beneden modaal, aldus de organisatie. Een kwart van de vluchtelingen leeft onder de armoedegrens.

Vluchtelingen willen integreren, maar dat wordt bemoeilijkt door de overheid, aldus Vluchtelingenwerk. "Strenge eisen en gebrek aan ondersteuning veroorzaken (verblijfs)onzekerheid en staan daarmee een goed integratieproces in de weg."

"Er is geen specifiek beleid meer om vluchtelingen te ondersteunen bij het vinden van werk", aldus Vluchtelingenwerk."Gemeenten moeten inburgering en het vinden van werk beter op elkaar laten aansluiten en vluchtelingen de kans geven om een opleiding te volgen. Ook moeten gemeenten stages en werkervaringsplaatsen bieden."

Vrijdag schreef Vluchtelingenwerk in een rapport dat 21.000 vluchtelingen moeilijk Nederlander kunnen worden. Deze zogenoemde pardonners kunnen niet aan de verscherpte regels voor naturalisatie voldoen, terwijl ze daarvoor eerder waren vrijgesteld, aldus de organisatie.