Kamer wil uitleg over EU-begrotingen

Redactie

De Tweede Kamer wil opheldering van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) over het voorlopig goedkeuren van de begrotingen van Frankrijk en Italië door de Europese Commissie, ondanks twijfel over de vraag of beide landen genoeg bezuinigen om aan de regels te voldoen.

"Een heel verkeerd signaal", zegt CDA-Kamerlid Eddy van Hijum, die het initiatief nam om Dijsselbloem om uitleg te vragen. Volgens Van Hijum staat de geloofwaardigheid van de Europese begrotingsregels op het spel nu Frankrijk en Italië niet op de vingers zijn getikt, ondanks hun 'slappe plannen'.

Andere partijen, waaronder de coalitiepartijen VVD en PvdA, wezen erop dat de begrotingen van Frankrijk en Italië nog niet definitief zijn goedgekeurd. Eurocommissaris Jyrki Katainen heeft dinsdagavond alleen gemeld dat hij op dit moment geen ernstige overtredingen van de begrotingsregels ziet, waardoor er geen reden is om de begrotingen nu al af te keuren.

Frankrijk lag onder vuur omdat het tekort opnieuw boven de norm van drie procent dreigde te komen. Op het laatste moment heeft de Franse regering de plannen aangepast. Bij Italië speelt vooral dat de staatsschuld veel te hoog is.

De nieuwe Europese Commissie, die komende weekend aantreedt, komt volgende maand met een definitief oordeel over alle begrotingen. Het is zeker niet gezegd dat het oordeel in alle gevallen positief zal zijn, zei Katainen woensdag in Brussel. "We lopen niet op de conclusies vooruit."