Kabinet onderzoekt regels naturalisatie

Redactie

Het kabinet laat onderzoeken of de regels om een Nederlands paspoort aan te vragen moeten worden versoepeld. Dat heeft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) woensdag gezegd in de Tweede Kamer. De evaluatie door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) moet binnen een halfjaar klaar zijn.

Aanleiding voor de evaluatie zijn duizenden asielzoekers die onder het generaal pardon vallen, maar geen paspoort kunnen aanvragen omdat zij niet beschikken over de juiste papieren. Een ruime Kamermeerderheid drong eerder op de dag op een evaluatie aan.

Een groot deel van de 27 duizend asielzoekers die in 2007 een generaal pardon kregen kan nu geen paspoort aanvragen omdat ze niet beschikken over een geboorteakte en paspoort uit het land van herkomst. De overheid kan daardoor de identiteit van deze mensen niet vaststellen.

Volgens de Kamer ontstaan hierdoor tweederangsburgers: ze mogen hier wel zijn, maar kunnen geen aanspraak maken op voorzieningen waar Nederlanders met een paspoort wel gebruik van kunnen maken.