Coalitie wil verhuurdersheffing deels afschaffen

Redactie

De VVD en PvdA willen de verhuurdersheffing na een jaar weer afschaffen voor de bouw van nieuwe huurwoningen. Hierdoor wordt het aantrekkelijker voor investeerders en woningmaatschappijen om nieuwe huurwoningen te bouwen. Voor duurdere huurwoningen moet het puntenstelsel niet meer gelden. Deze plannen presenteren de twee coalitiepartijen woensdag in het Kamerdebat over de begroting Wonen, melden partijleden woensdag tegen de NOS.

Met het plan moeten de wachtlijsten voor huurwoningen worden teruggedrongen. Vooral voor starters en jongeren is het moeilijk om een woning te vinden. "De wachtlijsten voor een sociale huurwoning zijn nog steeds te lang", zegt PvdA-Kamerlid Jacques Monasch.

De verhuurdersheffing werd 1 januari ingevoerd. Investeerders met meer dan tien huurwoningen waarvan de huur niet hoger is dan ongeveer zevenhonderd euro per maand moeten een heffing betalen. Dit jaar is de verhuurdersheffing 0,381 procent.

Om woningcorporaties de mogelijkheid te geven om betaalbare woningen tot zeshonderd euro per maand te bouwen worden zij nu voor die bouw vrijgesteld van de verhuurdersheffing. Het kabinet hoopte eerder met deze heffing ongeveer 1,7 miljard euro op te halen.

Als investeerders niet meer hoeven te betalen voor de heffing wordt het aantrekkelijker om te bouwen, aldus de coalitiepartijen. "Het is een enorme prikkel. Het is toch een winst van twee maanden huur", aldus Kamerlid Monasch, die verwacht dat in de komende jaren duizenden woningen kunnen worden gebouwd.

De VVD wil dat het puntenstelsel niet meer geldt voor duurdere huurwoningen in bestaande kantoorpanden. Het puntensysteem bepaalt nu nog hoeveel huur mag worden gevraagd. "In zo'n studio zit heel veel luxe, zoals bijvoorbeeld een strijkservice. Als je daar het puntenstelsel op los laat, kun je geen fatsoenlijke huur meer vragen", aldus VVD-Kamerlid Roald Van der Linde.

Minister voor Wonen en Rijksdienst Stef Blok (VVD) kan zich iets bij de plannen voorstellen, zei hij op NPO Radio 1. "We kennen in Nederland al vrijstellingen. Het idee is niet vreemd. Omdat de laatste tijd vooral dure woningen zijn gebouwd kan ik me echt iets voorstellen om een prikkel te geven aan de bouw van nieuwbouw van betaalbare woningen."

De SP is blij met het voorstel van de coalitiepartijen. "Goed plan, VVD-PvdA stemden in september nog tegen ons voorstel", aldus SP-Kamerlid Sadet Karabulut op Twitter. Ze vraagt zich af welk deel van het geld dat zo overblijft in woningen wordt geïnvesteerd. Ook SP-leider Emile Roemer laat zich positief uit over het plan. "Beter laat dan nooit."

PvdA-senator Adri Duivesteijn uitte vorig jaar flinke kritiek op de verhuurdersheffing. Hij noemde het plan 'onvoldoende doordacht' en dreigde het Woonakkoord te blokkeren.