Obama: niet weglopen van strijd tegen ebola

Redactie

De Amerikaanse president Barack Obama heeft dinsdag gezegd dat de Verenigde Staten zich niet kunnen onttrekken aan de strijd tegen ebola, 'omdat andere landen kijken wat wij doen'.

"Als er geen robuust internationaal antwoord komt in West-Afrika, brengen wij onszelf in gevaar", zei Obama. Hij noemde het belangrijk dat mensen die bereid en in staat zijn om daar te gaan helpen, 'geloofd, bedankt en gesteund worden'. Als zij in de VS terugkeren moeten zij niet plompverloren geïsoleerd worden, maar op een 'zorgvuldige wijze gebaseerd op wetenschap' gemonitord.

"Wij willen onze gezondheidswerkers niet ontmoedigen om naar het front te gaan", zei Obama.

Er is in de VS geen eenduidig beleid om verspreiding van ebola in het land tegen te gaan. Staten volgen allemaal hun eigen beleid, soms lijnrecht tegen de aanbevelingen van Obama in. Waar gezondheidsautoriteiten quarantaine als sterk overdreven en onwetenschappelijk bestempelen, vragen burgers zich af of hun gezondheid niet nodeloos op het spel wordt gezet.

Gezondheidsdienst CDC adviseert sinds maandag wel 21 dagen isolatie en reisbeperkingen voor mensen met een hoog risico op ebola, bijvoorbeeld een verpleegkundige die zich bij de behandeling van een ebolapatiënt in Guinee heeft geprikt aan een naald, ook als zij geen ziekteverschijnselen hebben. Maar het staat de autoriteiten in de afzonderlijke staten vrij om strengere maatregelen te treffen, zoals de gouverneurs van New York en New Jersey hebben gedaan.

Ook het Amerikaanse leger wil dat alle militairen die hebben deelgenomen aan ebolabestrijdingsmissies in West-Afrika drie weken in afzondering worden gehouden. Het gaat nu om een paar honderd militairen, maar dat kunnen er op korte termijn 3900 worden. De militairen bieden logistieke en andere ondersteuning, maar geen van hen zal waarschijnlijk in contact komen met ebolapatiënten.

Een verpleegster die tot afgrijzen van sommigen met het vliegtuig van Dallas naar Cleveland reisde nadat zij door haar stervende patiënt met ebola was besmet, is dinsdag uit de isolatieafdeling van een ziekenhuis ontslagen. Alleen al in de staat Ohio worden 163 mensen die met verpleegster Amber Vinson in contact waren geweest gevolgd om te zien of zij niet ziek worden.

Vinson liep de besmetting op ofschoon zij bij de behandeling van de patiënt beschermende kleding droeg. Een woordvoerder van Emory University Hospital bevestigde dat Vinson is behandeld met bloedplasma van een man die een ebolabesmetting heeft overleefd.