EHRM: Naaktlopen is geen mensenrecht

Redactie

Naaktlopen in het openbaar is geen burgerrecht. Dat heeft het Europese Hof voor de Rechten van de Mens dinsdag bepaald in een zaak die was aangespannen door een Brit die steeds maar in de kraag wordt gevat omdat hij het liefst zonder kleren door het openbare leven gaat.

De juridische problemen waarin de 55-jarige ex-marinier Stephen Gough steeds in verzeild raakt zijn volgens het hof het gevolg van gedragingen die 'verontrustend en moreel en anderszins aanstootgevend' zijn voor andere mensen, zegt het hof.

Gough is twee keer van noord naar zuid door Groot-Brittannië gewandeld, maar zijn tochten worden regelmatig onderbroken door arrestatie, voorgeleiding en gevangenisstraf. Hij is meerdere keren opgepakt en veroordeeld omdat hij ook in adamskostuum in gerechtsgebouwen of vliegtuigen verscheen. Tussen 2003 en 2012 werd hij meer dan dertig keer in Schotland ingerekend en tussen mei 2006 en oktober 2012 bracht hij meer dan zes jaar door in detentie.

"Zijn gevangenschap was het gevolg van zijn herhaalde overtreding van de strafwet, in het volle besef van de consequenties, door gedrag dat inging tegen de normen van aanvaard publiek gedrag in een moderne democratische samenleving", aldus het hof.

Gough reageerde teleurgesteld op het arrest, maar zei: "Ik kan niet anders dan er mee doorgaan."