AEX weer op 400 punten

Redactie

De Amsterdamse beurs dinsdag heeft een flinke sprong gemaakt en sloot 1,6 procent hoger op 401,26 punten. Ook de omringende beurzen waren groen gekleurd. In de AEX werden vrijwel alle fondsen hoger verhandeld. Aan kop ging KPN met een dagwinst van 4,6 procent na goed ontvangen kwartaalcijfers.

De cijfers uit de Verenigde Staten, zowel over de economie als die van de bedrijven, waren overwegend positief. Een steun in de rug was vooral de sterke stijging van het Amerikaanse consumentenvertrouwen.

KBC meende dat dinsdag al werd uitgekeken naar het Amerikaanse rentebesluit van woensdag. De analisten van de Belgische bank rekenen op het stopzetten van het maandelijkse opkoopprogramma van obligaties en zijn alert op aanwijzingen die duiden op een verkrapping van het monetaire beleid.

Behalve KPN had ook Ahold dinsdag de wind in de zeilen na een koopaanbeveling door JP Morgan Cazenove. Het fonds koerste 4,0 procent hoger. Analisten van de Amerikaanse zakenbank rekenen op een verbetering van de omzettrend en de marges voor Ahold, zowel op de Nederlandse thuismarkt als in de VS.

De grootste daler was Gemalto, dat 2,0 procent aan beurswaarde inleverde. Credit Suisse verwacht niet dat Gemalto de korte- en langetermijndoelstellingen haalt en zette een verkoopaanbeveling op het fonds.

In de AEX sloot naast Gemalto alleen TNT Express lager. De pakketbezorger werd 0,3 procent minder waard, nadat het maandag al bijna zeven procent verloor op slecht ontvangen kwartaalcijfers.

In de AMX voerden USG People en Brunel de stijgers aan met koerswinsten van respectievelijk 5,1 en 4,5 procent. Cijfers van ABU wezen op een verdere groei van de Nederlandse uitzendmarkt en volgens ING is een eventuele recessie met de recente koersval van de uitzenders al vrijwel volledig ingeprijsd. ING noemde Randstad als aantrekkelijkste herstelkandidaat. Het fonds won 3,8 procent aan waarde.

Maar vooral Imtech vond de weg omhoog nadat de omgekeerde aandelensplitsing een feit was. De technische dienstverlener won dinsdag 9,1 procent en sloot op 4,86 euro. Volgens SNS Securities is er zelfs ruimte richting vijf euro. Hoewel er nog de nodige risico's zijn voor Imtech, is de grootste, namelijk de financiële positie, inmiddels van tafel.

In de AMX sloot louter TenCate in het rood. Het fonds leverde krap 0,1 procent in. Bij de kleinere fondsen viel Ballast Nedam in negatieve zin op en Wessanen in positieve zin. De bouwer werd 3,1 procent minder waard en de producent van biologische en natuurlijke voeding steeg 4,1 procent.