Egypte wil bufferzone langs grens met Gaza

Redactie

De Egyptische autoriteiten hebben inwoners die langs de oostgrens met Gaza wonen opdracht gegeven om elders te gaan wonen. De huizen in het gebied worden gesloopt om plaats te maken voor een bufferzone. Die bufferzone moet voorkomen dat er wapens en strijders van Egypte naar de Gazastrook worden gesmokkeld.

De maatregel werd bekendgemaakt vier dagen nadat extremisten een controlepost van het Egyptische leger hadden aangevallen. Bij die aanval, in het noorden van de Sinaï, kwamen zeker 31 militairen om het leven. Egypte heeft in het gebied de noodtoestand afgekondigd.

De bufferzone wordt vijfhonderd meter breed en strekt zich uit langs de dertien kilometer lange grens met Gaza. Om het graven van tunnels tegen te gaan worden her en der geulen met water aangelegd.

De bewoners in het gebied kregen in eerste instantie 48 uur de tijd om hun spullen in te pakken, maar na protesten is dat ultimatum voorlopig geschrapt. Vertegenwoordigers zijn nu in gesprek met lokale bestuurders om te kijken of de deadline kan worden opgerekt.

Het Egyptische leger heeft een grootschalig offensief ingezet tegen extremisten in de Sinaï. Een groot aantal tunnels dat de regio met Gaza verbond is vernield. In Egyptische media wordt gesuggereerd dat Hamas de strijders in Egypte steunt sinds vorig jaar de islamistische president Mohammed Morsi werd verdreven.

Hamas, dat aan de macht is aan de Gazastrook, ontkent in alle toonaarden bij het geweld betrokken te zijn. De beweging is niet blij met de aangescherpte grenscontroles die na de val van Morsi zijn ingevoerd.